IoT-system helt til rotterne

Nordjysk IoT-system er helt til rotterne

Denne artikel er bragt af automatik.dk d. 28. april

Det er nok de færreste, der vil slå på, at de leverer et system, der er helt til rotterne. En undtagelse er Techno-Matic, der skal levere et IoT-system til innovativ skadedyrsbekæmpelse.

Teknologi baseret på Internet of Things, IoT,  er en vigtig del af en nyudviklet fælde til såkaldt human aflivning af rotter og mus.

Den innovative skadedyrsløsning er udstyret med elektronik fra Techno-Matic og al kommunikation foregår via Narrowband IoT. Når en rotte går i fælden, sendes der automatisk besked til internetløsningen med information om blandt andet fældens placering, aktivitetsniveau, batteriforbrug og tilmed størrelsen på det aflivede skadedyr. Den samlede digitale platform er specifikt tilpasset Aurotrap-fælden, den seneste løsning herhjemme, der får integreret IoT fra udviklingshuset Techno-Matic i Aars.

”Anvendelsesmulighederne for IoT bliver stadig flere. Vi har gennem længere tid arbejdet målrettet med at tilpasse vores standardløsning til forskellige kundetyper. Platformen kan tilkobles en hvilken som helst styring eller maskine for at trække data ud. Og det gælder altså også en rottefælde”, siger Techno-Matic-direktør Knud Sørensen, og tilføjer, at man orienterer sig mere lokalt end tidligere. Potentialet på hjemmemarkedet er nemlig åbenlyst, mener han:

”Historisk set har vi haft stort fokus på eksportmarkedet, men med IoT-systemet giver det igen god mening at begynde herhjemme. I Danmark er vi generelt begejstrede for ny teknologi og dygtige til at se mulighederne. Det bekræfter samarbejdet med Aurocon også”.

Knud Sørensen hentyder til virksomheden bag den sensorbaserede og miljøvenlige Aurotrap-fælde. Skadedyret lokkes tilmed et giftfrit middel, sensorerne registrerer aktiviteten og aflivningen foregår hurtigt og humant med et trykluftdrevet stempel. Rotten eller musen falder automatisk ud af fælden til opsamling for andre dyr eller bortskaffelse. Den daglige vedligeholdelse af fælden sker med en nyudviklet app, der sender notifikationer til teknikeren om alle aktiviteter. Samtidig kan app´en bruges til at ændre fældens indstillinger.

”App-udvikling er en helt ny boldgade for os, men passer fint til vores kompetencer. Det er gået ganske hurtigt, og Aurocon vidste, hvad de havde brug for”, siger Knud Sørensen.

I øjeblikket er Techno-Matic i dialog med flere produktionsvirksomheder om IoT-mulighederne. Samtidig viser flere maskinproducenter i entreprenørsektoren interesse for systemet, som også benyttes til undervisningsbrug af kommende ingeniører på Aalborg Universitet. En kuffertløsning, som Knud Sørensen udtrykker det.

”Og det er lige præcis, hvad det er. Universitetet ønskede at give de studerende praktisk erfaring med IoT. Derfor sammensatte vi en aluminiumskuffert med udstyr og information til brug i undervisningen. IoT er stadig ukendt land for mange, men de nye ingeniører bliver klædt godt på, med både praktisk og teoretisk viden”, fastslår Knud Sørensen.